Çocuklarda Kabızlık
Kabızlık dışkılamanın; seyrek, ağrılı ve sert olmasıdır. En sık neden fonksiyonel kabızlık dediğimiz altta yatan bir hastalığın olmadığı kabızlıktır. Çoğunlukla istemli yada istemsiz gaita tutma sonucu gelişir. Tamamlayıcı gıdaya geçiş döneminde, tuvalet eğitimi döneminde ve okula başlama döneminde sık görülür.
Kabız çocukların % 5 inden azında altta yatan organik bir rahatsızlık olabilir. Ateş, karında şişkinlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, kilo kaybı veya yetersiz kilo alımı, kanlı ishal gibi şikayetlerin varlığında ayrıntılı tetkik gerekir.
Dokuz aydan küçük bebekler kaka yaparken genellikle ses çıkarır, zorlanır ve ıkınır, kızarırlar. Normal bir durumdur. İnfant diskezi denilen bu durumda bebek 5-10 günde bir en az 10 dk ıkınma ve ağlama sonrası yumuşak kaka yapar. Bebeğin muayenesi normal ve büyümesi iyidir. Bebek büyüdükçe kendiliğinden düzelir. Rektal uyarı önerilmez.
Fonksiyonel kabızlık tanımı Roma III kriterlerine göre ; süt ve oyun çocuğunda en az 1 aydır , 4-18 yaş arası çocuklarda en az 2 aydır aşağıdaki kriterlerin 2'sinin olmasıdır.
*Haftada 2 veya daha az dışkılama
*Ağrılı ve sert dışkılama öyküsü
*Rektumda büyük fekal kitle bulunması
*Tuvaleti tıkayabilen geniş çaplı dışkı öyküsü
*Kaka kaçırma
*Dışkı tutma
Yerleşik bir kabızlığın tedavisi ortalama 6-9 ay sürer. Lifden zengin beslenme, yemeklerden 20-30 dk sonra tuvalette oturma ve oral-rektal ilaçlar tedavide önemlidir. Doktor gözetiminde kullanılan ilaçlar güvenlidir, alışkanlık yapmaz ve sadece barsakta etkili olduğu için kana geçmez.
Her gün yumuşak, ağrısız dışkılama, tuvalette oturma davranışı edinme, doğru beslenme sağlandığında ve bu durum 4-6 ay stabil ise ilaçlar yavaş yavaş kesilmelidir.
Bilgilendirme
Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Yasal Uyarı
Çocuk Sağlığı ve
Hastalıkları
> Çocuklarda Ateş
> Çocuklarda Besin Alerjileri
> Çocuklarda Spor
> Çocuklarda Atopik Dermatit
> Çocuklarda İnfantil Kolik
> Çocuklarda Kabızlık
> Meningokok Aşıları
> Çocuklarda Öksürük
> Çocuklarda Senkop
> Çocuklarda Tonsillit
İletişim
Uzm. Dr. KEVSER BEŞBENLİ
Çocuk Sağlığı ve
Hastalıkları Uzmanı
Lima - Küçükbakkalköy,
Atilla İlhan Cad. No:8,
34750 Ataşehir/İstanbul
0216 576 02 00
Çalışma saatleri:
Pazartesi 09:30-17:00
Salı 09:30-17:00
Çarşamba 09:30-17:00
Perşembe 09:30-13:00
Cuma 09:30-17:00
Cumartesi 09:00-16:00
info@drkevserbesbenli.com
f
c
Site içerisinde yer alan tüm metinler Dr.Kevser Beşbenli ye aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve
muayenesinin yerini tutamaz.
Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.