Besin Alerjisi Olan Çocuğa Yaklaşım
Besin alerjisi immunolojik mekanizmalar aracılığı ile besinlere karşı oluşan istenmeyen reaksiyonlardır. Immunglobulin E (IgE ) aracılı, IgE aracılı olmayan ( non IgE) ve karma (hem IgE hem de non IgE aracılı) tip olarak sınıflandırılır.
Hayatın her döneminde besin alerjisi gelişebilir. Süt çocukluğu döneminde görülme sıklığı daha fazladır. Çocukların %3-4' ünün besin alerjisinden etkilendiği kabul edilir. Süt çocukluğu ve erken çocukluk çağında inek sütü, yumurta, fındık, buğday ve soya alerjisi daha fazla iken daha büyük çocuklar ve erişkinlerde deniz ürünleri , yer fıstığı ve kuruyemişler ön plandadır.
Klinik Bulgular
IgE ye bağlı olan reaksiyonlar ani başlangıçlıdır; belirti ve bulgular besin alındıktan sonraki dakikalar içinde, en geç ilk 2 saat içinde ortaya çıkar. Yaygın kızarıklık (eritem),ürtiker anjiyoödem gibi sadece deri bulguları ile seyredebileceği gibi hayatı tehdit eden reaksiyonlar ve anaflaksi gelişebilir.
IgE'ye bağlı olmayan besin alerjilerinde semptomlar saatler,günler sonra başlar. Kontakt dermatit ve gastrointestinal sistem allerjileri dediğimiz kusma, ishal, kabızlık, kanlı ve sümüklü kaka, çok huzursuzluk, geç tip reaksiyonlara örnektir.
Karma tip karşımıza atopik dermatit, kontakt dermatit, eosinofilik özefajit ve kolit ve astım olarak çıkabilir.
Tanı da en önemli basamak ayrıntılı alınacak öyküdür. Gerekirse eliminasyon diyeti ile tanıya gidilebilir. Bazı hastalarda ileri alerji testleri kandan ve ciltten yapılabilir.
Besin alerjilerinde prognoz çoğunlukla iyidir. İnek sütü alerjisi olan çocukların % 90 'ında 5 yaşa kadar tolerans gelişmektedir. Özellikle gecikmiş tip reaksiyonlarla oluşan gastrointestinal besin alerjilerinde prognoz çok daha iyidir,2-3 yaşlarında çoğunda tolerans gelişir.
Bilgilendirme
Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Yasal Uyarı
Çocuk Sağlığı ve
Hastalıkları
> Çocuklarda Ateş
> Çocuklarda Besin Alerjileri
> Çocuklarda Spor
> Çocuklarda Atopik Dermatit
> Çocuklarda İnfantil Kolik
> Çocuklarda Kabızlık
> Meningokok Aşıları
> Çocuklarda Öksürük
> Çocuklarda Senkop
> Çocuklarda Tonsillit
İletişim
Uzm. Dr. KEVSER BEŞBENLİ
Çocuk Sağlığı ve
Hastalıkları Uzmanı
Lima - Küçükbakkalköy,
Atilla İlhan Cad. No:8,
34750 Ataşehir/İstanbul
0216 576 02 00
Çalışma saatleri:
Pazartesi 09:30-17:00
Salı 09:30-17:00
Çarşamba 09:30-17:00
Perşembe 09:30-13:00
Cuma 09:30-17:00
Cumartesi 09:00-16:00
info@drkevserbesbenli.com
f
c
Site içerisinde yer alan tüm metinler Dr.Kevser Beşbenli ye aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve
muayenesinin yerini tutamaz.
Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.