Dr. Kevser Beşbenli- Detaylı Bilgi ve Randevu İçin

Sıkça Sorulan Sorular

f

c

ANA SAYFA

UZM.DR.KEVSER BEŞBENLİ

İLETİŞİM

ÇOCUK HASTALIKLARI

<

0216 576 02 00

ONLINE RANDEVU AL

Sıkça Sorulan Sorular

    SIKÇA SORULAN SORULAR

  • + YENİ DOĞAN BEBEĞİMİ NE ZAMAN YIKAMALIYIM?

    Dünya sağlık örgütü ilk banyonun 12-24 saat sonra yapılmasını öneriyor. ( HIV, HBV VE HCV li anne bebekleri hariç) Bizdeki genel yaklaşım göbek bağı düştükten 1 gün sonra . Ancak yapılan çalışmalarda erken banyonun göbekte enfeksiyon riskini arttırmadığı, göbek düşmesini 1-2 gün geciktirebildiği görülmüş. Kısaca bebekler annede bir enfeksiyon yok ise ilk 24 saatte yıkanmamalıdır. Evde göbek düşmeden de yıkanabilir. Aile ile beraber karar verilmelidir.

  • + ÇOCUĞUMU NASIL GİYDİRMELİYİM?

    Bebekler ilk 1. ay bizim giydiğimiz kattan 1 kat fazla giydirilmelidir.  Yenidoğan bebekler baştan çok ısı kaybederler. Bu nedenle ilk 1 ay şapka kullanılabilir. Birinci aydan sonra yetişkinler gibi giydirilmelidir. Üzerine örtülen battaniye de bir kat sayılmaktadır. Pamuklu veya keten, rahat, dar olmayan ve toksik madde içermeyen kıyafetler tercih edilmelidir.Giysiler yıkanırken sabun tozu tercih edilmeli ve yumuşatıcı kullanılmamalıdır. Oda ısısı gündüz 21-24 derece, gece 20-21 derece olmalıdır. Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamak için ensesine bakılmalı. Eller, ayaklar, yanaklar soğuk olabilir, bizi yanıltabilir.

  • + BEBEĞİME EMZİK KULLANABİLİR MİYİM?

    Doğumdan sonraki ilk 1 ay bebeğin anne göğsünde meme şaşkınlığı yaşamaması için emzik önerilmemelidir. Özellikle iyi kilo alan, sürekli anne memesinde duran, huzursuz bebekler için 1. aydan sonra önerilebilir.Ayına uygun emzik kullanılmalıdır. Damaklı emziklerin damak yapısını bozduğuna dair yayınlar vardır. Silikon, delikli ve halkalı olanlar tercih edilebilir. En geç 12-18 aylar arasında bırakılmalıdır.

  • + ÇOCUĞUMUN İLK AYAKKABISI NASIL OLMALI?

    Bebekler kendi başlarına 10-15 adım attıktan sonra ayakkabı giyebilirler. Ev içinde ayakkabı önerilmez. Çıplak ayak veya kaymaz çorap ile yürümek daha sağlıklıdır. Ayakkabı, burnu yuvarlak, tabanı esnek, bileğin üstüne kadar uzanan, hafif, deri, bez veya kanvas olmalı. Bebeğin baş parmağı ile ayakkabı ucu arasında 0.5-1 cm lik boşluk olmalı. Bebekler hızlı büyüdüğünden genellikle 3 ayda bir ayakkabının değiştirilmesi gerekebilir.

  • + YÜRÜTEÇ KULLANABİLİR MİYİM?

    Yürüteç ev içi kazalarına neden olabilir. Bacak eğriliklerine ve parmak ucunda yürümeye yol açabilir.Bebek vücudunu daha tam dik tutamadığı için omurga eğriliklerine neden olabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı yürüteç önerilmemelidir.

  • + KANGURU, SLİNG,WRAP KULLANABİLİR MİYİM?

    Hem bakım verene hareket olanağı sağlar hem de anne-bebek, baba-bebek arasındaki bağlanmayı olumlu etkiler. İlk 3 ayda sling veya wrap kullanımı, 3. aydan sonra kanguru kullanımı önerilmektedir. Kalça displazisi riskini arttırmamak için doğru ürünler tercih edilmeli ve doğru pozisyonda kullanılmalıdır. Yüzü ebeveyne dönük,bacaklar gövdenin her iki tarafına yerleşebilen, baş ve sırt destekli olan kangurular tercih edilmelidir. Bebekler 9-12 kilo oluncaya kadar kanguru ile taşınabilir.

  • + BEBEĞİME GÜNEŞ KREMİ KULLANABİLİR MİYİM?

    Güneş kremleri 6. aydan itibaren kullanılabilir. Hem UVA hem de UVB ışınlarını süzen en az 30 faktörlü kremler tercih edilmelidir. Suya dayanıklı ve mineral bazlı olmalıdır. Bebek suya girdikten sonra ve 2 saatte bir tekrar sürülmelidir.

  • + BEBEĞİMİ DENİZE NE ZAMAN SOKABİLİRİM?

    Bağışıklık sisteminin tam gelişmemiş olması ve aşılamanın da yetersiz olmasından kaynaklı bebeklerin ilk 6 ay denize sokulması önerilmemektedir. Ancak 2. aydan sonra sıcak ve durgun denize ebeveyninin kucağında birkaç dakika sokulabilir. Havuz enfeksiyona zemin hazırlar ve önerilmemelidir. Yüzme dersleri 4 yaş üzeri önerilir.

  • + BEBEĞİM UÇAĞA NE ZAMAN BİNEBİLİR?

    Bebeklerin mümkünse 6. haftadan sonra uçağa binmeleri uygundur. Kalkış ve inişlerde emzirme, biberon ile besleme ya da emzik kullanımı basınç farkına bağlı kulakta ağrı hisini azaltır. Bebeğin burnu tıkalı olmamalı, gerekirse serum fizyolojik ile açılmalıdır. Doğuştan kalp hastalığı olanlara özellikle siyanotik), pıhtılaşma bozukluğu olanlara ve orta kulak iltihabının ilk 2 haftalık döneminde uçak yolculuğu önerilmez.

  • + SÜNNET NE ZAMAN YAPTIRABİLİRİM?

    Sünnet, bebeklerde idrar yolu enfeksiyon sıklığını azaltır. En erken ilk 12-24 saat sonra yapılabilir. Yapılmaması gereken durumlar: 2500 gr altı bebekler Ailede kanama hastalığı, Herhangi bir genital anomali.

     

    Yenidoğan döneminde sünnet olan bebeklerde yapışıklık, enfeksiyon, kanama daha sık? Bunun yanında hızlı iyileşme olur ve dikiş gerekmeyebilir. Özellikle ilk 6 ayda lokal anestezi yapıldığından tercih edilebilir. 3-6 yaşta kastrasyon korkusu nedeniyle sünnet önerilmez.

Bilgilendirme

Çocuk Sağlığı ve

Hastalıkları

İletişim

Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Yasal Uyarı

Uzm. Dr. KEVSER BEŞBENLİ

Çocuk Sağlığı ve

Hastalıkları Uzmanı

Lima - Küçükbakkalköy, Atilla İlhan Cad. No:8, 34750 Ataşehir/İstanbul

 

0216 576 02 00

Çalışma saatleri:

 

Pazartesi   09:30-17:00

 

Salı             09:30-17:00

 

Çarşamba  09:30-17:00

 

Perşembe  09:30-13:00

 

Cuma         09:30-17:00

 

Cumartesi 09:00-16:00

 

 

info@drkevserbesbenli.com

f

c

© Dr. Kevser Beşben - 2023 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30

Site içerisinde yer alan tüm metinler Dr.Kevser Beşbenli ye aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz.

Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.